Przepisowo  

springhaze1
 
Hej. Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami prostym przepisem na sernik .

Przepis na klasyczny waniliowy sernik :
Oto składniki potrzebne do jego wykonania :
1 kg twarogu (ja użyłam z Piątnicy)
1 budyń waniliowy
8 jajek
125 g miękkiego masła
1 laska wanilii lub aromatu waniliowego
1 szklanka cukru ( ja użyłam brązowego )
ewentualnie bakalie wg uznania ( ja użyłam rodzynek oraz skórkę pomarańczową )
Duża paczka herbatników maślanych



DSC06660.JPG


A oto wskazówki potrzebne do jego wykonania :

Jajka myjemy i oddzielamy żółtka od białek. Mikserem ubijamy żółtka z cukrem na białą puszystą masę. Ciągle miksując stopniowo dodajemy twaróg, miękkie masło, budyń i ziarenka wanilii (ewentualnie aromat ). Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie drewnianą łyżką mieszamy z masą serową.
Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, sernik przekładamy do przygotowanej tortownicy. ( Można również zrobić sernik na spodzie z herbatników – ja tak zrobiłam  ). Pieczemy w 170 stopniach przez ok. 1 godzinę. Chłodny sernik można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

Sernik zawsze wychodzi przepyszny.

Tutaj krótki przepis na spód sernika.
W tym celu kruszymy herbatniki i mieszamy z roztopionym masłem (1/4 kostki), tak by powstała jednolita masa. Masą tą wykładamy blachę do pieczenia wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia.

Tak oto prezentuje się gotowy sernik :


DSC06668.JPG


Mam nadzieję ,że przepis przypadnie Wam do gustu.
Smacznego :)
  • awatar LanVin.: Jadłabym :D
  • awatar EMsee: wygląda mega apetycznie :)
  • awatar blog.carolicious: serniki to jedne z moich ulubionych ciast, kocham! :D
Pokaż wszystkie (15) ›
 

czytaczka
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

paulin
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

tasteofjoy
 
Ciasto ekspresowe, bez pieczenia, łatwe w wykonaniu do tego niedrogie i pyszne. Dla amatorów kokosowych doznań, to strzał w dziesiątkę.

DSC_3849.JPG

*SKŁADNIKI*

- 1 litr mleka
- 1 kostka margaryny
- 3/4 szkl. cukru
- 5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
- 4 płaskie łyżki mąki pszennej
- 180g wiórków kokosowych
- 1 duża paczka herbatników (220g)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego

*PRZYGOTOWANIE*

3 szklanki mleka gotujemy z cukrami. W szklance mleka rozrabiamy mąki i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy budyń. Odstawiamy do wystygnięcia.

Miksujemy margarynę na puch, dodajemy po łyżce zimny budyń. Pod koniec miksowania wsypujemy 100g wiórek.

Na blaszce układamy herbatniki, połowę masy, przykrywamy kolejną warstwą herbatników, a na wierzch wykładamy resztę masy i posypujemy pozostałymi wiórkami. Przechowujemy w lodówce.

DSC_3857.JPG

Polecam. :)
Pokaż wszystkie (21) ›
 

tasteofjoy
 
Ciasto, które skradło wiele serc. Pyszne, słodkie i mega kokosowe. Dla fanów kokosowych szaleństw, to pozycja obowiązkowa. Dzieciaki też je uwielbiają.

DSC_2197.JPG

*CIASTO*

- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Wciąż ubijając stopniowo dodajemy cukier, a potem po jednym żółtku.

Na koniec wsypujemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy wszystko drewnianą łyżką.

Formę (użyłam prostokątną) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.

*MASA KOKOSOWA*

- 250g wiórków kokosowych
- 1 kostka masła
- 3 szklanki mleka
- 3 żółtka
- 7 łyżek cukru
- pół laski wanilii (opcjonalnie; ziarenka + laska)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Gotujemy mleko z cukrem i wanilią, wsypujemy wiórki i  na małym ogniu gotujemy ok. 25 minut. Wyjmujemy laskę wanilii. Następnie dodajemy kostkę masła i czekamy aż się rozpuści. W pół szklanki mleka rozrabiamy żółtka i mąkę ziemniaczaną, a następnie wlewamy do gotującej się masy. Energicznie mieszamy do czasu aż masa zgęstnieje. Wystudzoną masę wykładamy na ciasto.

*POLEWA CZEKOLADOWA*

- 100g  margaryny
- 70g  cukru pudru
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżki gorącej wody

Margarynę roztapiamy w garnuszku, dodajemy cukier, a gdy zacznie się rozpuszczać wsypujemy kakao i wlewamy wodę. Mieszamy do czasu połączenia składników. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie studzimy. Lekko zastygającą, ale lejącą polewą pokrywamy wierzch ciasta.

DSC_2224.JPG

Smacznego! ;)
Pokaż wszystkie (21) ›
 

tasteofjoy
 
Proste i pyszne. Z surowego kalafiora, dlatego robi się je migiem. Uwielbiam je! :)

DSC_0815.JPG

*SKŁADNIKI (ok. 10 sztuk)*

- pół średniego kalafiora
- 1 duża cebula (2 małe)
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- pół pęczka koperku
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- olej do smażenia

DSC_0824.JPG

Kalafior myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w drobniutką kostkę. Koperek siekamy. Jajka rozkłócamy.

Kalafior, cebulę, jajka, koperek, mąkę i przyprawy dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym oleju smażymy cienkie placki.

DSC_0827.JPG

Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Z sosem czosnkowym lub same.

DSC_0832.JPG

Smacznego!
  • awatar Po Drugiej Stronie Lustra.....: Wyglądają zachęcająco, na pewno wypróbuję! :)
  • awatar ewcia1001: a własnie sie zastanawiałam co zrobic z kalafiora bo zalegA mi w lodówce :)
  • awatar black5775: fajnie wyglądają i ciekawe czy zamiast kalafiora może być brokuł bo akurat brokuła mam w lodówce :P
Pokaż wszystkie (18) ›
 

expressyourself
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

zperspektywyslonca
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

najlepszekosmetyki
 



SKŁADNIKI:

2 Podwójne piersi z kurczaka

ok 10 pieczarek

1 duża cebula

ok 20dag startego żółtego sera

sól, pieprz

Majonez lub sos (musztarda, ketchup, majonez, sok z cytryny i zioła)

WYKONANIE:

Piersi doprawić po swojemu (ja dałam wegetę i pieprz), rozbić na kotlety, na blasze do pieczenia położyć folię aluminiową ułożyć surowe kotlety. Na patelni podsmażyć pieczarki i cebulę, doprawić solą i pieprzem. Masę wyłożyć na kotlety, na to sos, wszystko posypać grubą warstwą sera, na końcu oregano.


DSC08144.JPG


Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180/ 190 stopni i piec koło 20 minut.

Przygotowanie całości jest banalne i bardzo szybkie...

I zawsze, zawsze, ZAWSZE wychodzi rewelacyjnie, mój P. uwielbia, moi rodzice itd. również.

Polecam!

DSC08146.JPG
Pokaż wszystkie (42) ›